pirnten printen
Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Paleo, Recept, Sallader, Vegan, Vegetariskt

Frasig bakbanan och fräsch rabarbersallad

Crispy_plantain_with_fresh_rhubarb_salad_2

Idag kombinerar jag frasig bakbanan med en fräsch rabarbersallad till min lunch. Tillsammans blir det en fin blandning av krispigt, friskt, lite sött och mycket fräscht i varje tugga. 

Bakbanan hjärta rabarber!

Matbananen är en riktig stapelvara i Latinamerika, Afrika och Asien. Man skulle kanske kunna jämföra den med potatis här i Sverige?
Man kan både koka och steka den(hel eller riven) och till och med mala den till ett mjöl vilken gör den väldigt användbar till många olika rätter.

Jag gillar att alltid ha någon matbanan på lut hemma, då har man den enklaste lunchen färdig på några få minuter.
Kombinera gärna den lite söta bananen med något hett och/eller syrligt för att få lite balans på det söta. Idag har jag valt en syrlig rabarber som god motpart.
Skulle du gjort den härliga rabarberchutneyn med curry (se länk för recept) är den också fantasiskt god till!

Riven chili

Till min lunch la jag dessutom till lite riven chili.
Om du som jag, tenderar att glömma bort din fina chili i kylen, har jag världens bästa tips till dig!
Skölj chilin och torka den helt torr. Lägg den i frysen precis som den är. När du sen behöver lite extra hetta, tar du bara ut din chili och river den frusen på ett fint rivjärn (jag använder alltid min favorit från Microplane) direkt över din rätt. När du är klar slänger du in resten av chilin i frysen igen. Det fungerar perfekt varje gång!

Men nu sätter vi igång med lunchen!

Crispy_plantain_with_fresh_rhubarb_salad_3

 

Crispy_plantain_with_fresh_rhubarb_salad_4

Frasig bakbanan och fräsch rabarbersallad

2 personer
Ingredienser
1 bakbanan, med mycket svart på skalet
Neutral olja att steka i

Rabarbersallad

2 personer
Ingredienser
1 stjälk bladselleri
1 stjälk rabarber
1/2 färsk fänkål (spara även fänkålsdillen)
1 litet rött äpple, frisk och sött
1 näve färsk mynta
Salt och nystött svartpeppar
Saften av en halv lime
Några droppar god olivolja
Riven eller finhackad chili

Hur gör jag?
1. Skölj grönsaker och frukt. Förbered två skålar med kallt vatten och några isbitar i varje skål.
2. Skala bort det allra yttersta lagret av bladsellerin och rabarbern med hjälp av en potatisskalare. Ta inte för mycket!
Skala sedan långa, smala remsor av bladsellerin och rabarbern. Lägg dom var för sig i de förberedda skålarna med isvatten. Det kalla vattnet kommer att göra att remsorna krullar ihop sig och blir härligt knapriga.
3. Skär fänkålen i tunna, tunna skivor. Gärna på mandolin om det finns!
4. Strimla myntan och fänkålsdillen. Skär äpplet i tunna skivor. Pressa limesaft över äpplet. Det kommer att förhindra att äpplet blir brunt och ge god smak till salladen.
5. Skala bananen med kniv och skär i skivor om ca 1 cm. Platta ut varje skiva med handen eller knivbladet. Förbered ett dubbelvikt hushållspapper på en tallrik.
6. Värm upp en stekpanna och tillsätt olja. Lägg i bananskivorna och stek/fritera dom gyllene. Vänd och stek på andra sidan. Lägg upp de färdiga skivorna på det dubbelvikta hushållspappret och låt överflödig olja rinna av.
7. Vänd snabbt ihop de förberedda ingredienserna till salladen: Fiska upp den knapriga bladsellerin och rabarbern ur isvattnet och lägg i en torr skål.
Lägg till skuren fänkål, äpple, mynta och fänkålsdill. Drippla olivolja och den överblivna limejuicen över.
Tillsätt salt och peppar och riven chili. Blanda och servera direkt tillsammans med din knapriga bakbanan.

Detta recept är naturligt fritt från gluten, laktos och raffinerat socker.