pirnten printen
Bröd, Frukost, Glutenfritt, Laktosfritt, Nötfritt, Recept, Vegan
Lämna en kommentar

Levainbröd gjort på vildjäst

Förra helgen bjöd jag på recept på hemgjord vildjäst. Idag har det äntligen blivit dags att baka med den. Det blir ett glutenfritt levainbröd med en knaprig yta och mjuk insida.

Låt oss vara ärliga. Det här är inget snabbprojekt. Inte alls faktiskt. Först ska vildjästen göras och det tar +/- 6 dagar (fast den kan förberedas och stå i kylen upp till två månader i förväg). Sen ska brödet bakas och jäsas och det tar nästan ett dygn och till sist behöver brödet få ligga till sig ytterligare ett dygn inan du kan skära det.
Men känslan av att sätta tänderna i ditt hembakta bröd, format av dina händer och med väl utvalda ingredienser är ganska svårslagen. En lyxprodukt av bästa slag. Fyllt av kärlek, uppmärksamhet och respekt. För tro mig, det här brödet äter man lite extra vördnad.

Brödet har jag valt att göra med teffmjöl, ett naturligt glutenfritt fullkornsgryn som jag tycker ger en härlig smak.
Teff gör brödet ganska tungt och stadigt vilket jag tycker om. Skulle man föredra en lättare variant skulle man säkert kunna använda sig av en kombination av bovetemjöl, durra- och rismjöl istället.

Xantangummi

Xantangummi är något som jag länge faktiskt inte vågade att prova. Dumt, för vad bra brödet blir med det. Plötsligt kan man få fina, luftiga bubblor i brödet precis som i vanligt bröd! Nuförtiden är dessutom lätt att få tag på i vanliga mataffärer så väl värt att masa sig dit och inhandla.

Receptet själv är en kombination av mitt egna grytbakade chiabröd (se länk för recept) och ett recept ur den eminenta boken Nytt bröd av Jessica Frej och Maria Blohm. En bok som jag rekommenderar alla som just börjat med att baka glutenfritt. Den (och de andra böckerna av samma författare) är riktigt bra!

Men nu tycker jag vi sätter igång med det stora brödbaket!

Glutenfritt_levainbröd_ gjort_på_vildjäst_1 - 1

 

Glutenfritt_levainbröd_gjort_på_vildjäst_4

Glutenfritt levainbröd gjort på vildjäst

1 bröd

Steg 1
125 gram silad vätska från din hemgjorda vildjäst
80 gram teffmjöl
80 gram durramjöl

Steg 2
100 gram kallt vatten
50 gram teffmjöl
50 gram durramjöl
1/2 msk fiberhusk
+ hela degen från steg 1

Steg 3
500 gram kallt vatten
150 gram teffmjöl
90 gram durramjöl
60 gram potatismjöl
1 tsk salt
—————–
1 msk fiberhusk
1 tsk xantangummi

Bovete- eller durramjöl till utbakningen

Hur gör jag?

Steg 1
1. Om du förberett vildjästen sedan tidigare, ta fram den ur kylen och låt den stå rumstemperatur 24 timmar innan du bakar med den!
Blanda vildjäst, teff och bovetemjöl i en bakskål. Arbeta direkt degen rejält med en träslev eller elvisp.
2. Skrapa ner kanterna av degen med en slickepott och täck sedan degen väl med plast för att undvika att den torkar ut. Låt den vila i ca 4 timmar.

Steg 2
3. Blanda degen som du redan gjort med övriga ingredienser. Blanda i fiberhusken som sista ingrediens när du redan arbetat in de övriga ingredienserna. Arbeta direkt åter degen rejält med en träslev eller elvisp.
4. Skrapa ner kanterna av degen med en slickepott och täck sedan degen väl med plast för att undvika att den torkar ut. Låt den vila i ca 4 timmar.

Steg 3
5. Blanda samman fiberhusk och xantangummi i en liten skål. Ställ till sidan så länge.
6. Blanda degen från steg 1 och 2 plus de nya ingredienserna från steg 3.
Tillsätt blandningen av fiberhusk och zantangummi till sist. Arbeta direkt åter degen rejält med en träslev eller elvisp. Se till att det inte finns några klumpar kvar i degen!
7.  Skrapa ner kanterna av degen med en slickepott och täck sedan den väl med plast för att undvika att den torkar ut. Låt den vila i ca 10 timmar.
8. Mjöla ett rengjort bakunderlag och häll upp degen. skapa snabbt ett runt bröd av degen genom att vika in utsidorna under brödet (”rundriv”). Tillsätt lite mjöl om det behövs. Undvik att arbeta degen för länge! Lägg degen på ett bakplåtspapper och täck det åter väl. Låt det jäsa i en timme.
9. Förvärm ugnen till 225° C. Placera en järngryta med lock på i ugnen. Låt den stå i ugnen i 45 minuter. Grytan kommer att bli alldeles ruskigt varm!
10. Strö lite bovete- eller durramjöl runt hela brödet på bakplåtspappret. Undvik att arbeta degen i detta stadiet, du vill inte förstöra de fina jästbubblorna som bildats i brödet.
11. Ta försiktigt ut grytan inklusive lock ur ugnen. Försiktigt, den är vansinnigt varm!
Ta av locket och lägg direkt ner degen i grytan. Försök inte att förändra dess position när den ligger i grytan. Sätt tillbaka locket på brödet och placera grytan i ugnen. Sänk värmen till 200°C. Sätt timern på 30 minuter.
12. Ta av locket och fortsätt baka brödet i ytterligare 60 minuter. Skulle det bli för mörkt mot slutet av tiden, kan du alltid täcka det lite löst med aluminiumfolie.
13. Låt brödet få svalna av på ett galler. Täck det inte om du vill behålla den fina knapriga ytan.
14. Svep in brödet i en ren kökshandduk när det är helt avsvalnat. Låt gärna brödet vila tills dagen efter innan du skär i det.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.