pirnten printen
Älska dina rester!, Bakat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Nötfritt, Paleo, Recept, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Knaprig müsliboll

Musilboll_3

Vare sig man pluggar, jobbar långa dagar eller sitter hemma och har det skönt kan det ibland komma ett sug. Ett sug efter nåt, nästan vad som helst. Nåt knaprigt och något gott som passar till både te och kaffe. Nåt som man äta utan att få dåligt samvete. Nåt som kanske stavas knaprig müsliboll?

 

Visst låter det underligt med kombinationen banan och morot men jag lovar, det blir jättegott! Jag provade med bara banan och det funkar absolut också men det blir en väldigt kraftig banansmak som jag inte var så sugen på. Moroten däremot bidrar men en god sötma som gifte sig fint med de andra smakerna. Perfekt att göra när man har lite kokta morötter över i kylen!

Tänk på att morötterna, bananen och den smälta kokosoljan måste hålla ungefär samma temperatur. Om du tar ut morötterna från kylen och försöker mixa det med kokosljan kommer det att stelna in no time. Skulle det ändå bli så kan du alltid värma upp hela bunken med innehåll i micron alternativt i ett vattenbad.

Bollarna är lätta att rulla eller skeda ut på plåten. Om du trycker till dem lite på toppen bränns de inte. Det blir ganska många men de går utmärkt att frysa om de inte skulle gå åt.
Nu kör vi!

Musilboll_1

Knaprig müsliboll

ca 50 stycken
Ingredienser
50 gram/1,60 oz smak och luktfri kokosolja
150 gram (ca 1) mycket mogen banan
140 gram kokta morötter
30 gram / 1 msk chiafrön
1 nypa flingsalt
20 gram/2 msk sesamfrön
30 gram/3 msk raw cacaonibs
50 gram (bruna, osvavlade) aprikoser, fint hackade
2 droppar vaniljessans (eller 1 tsk vaniljpulver)
Finrivet skal av 1 (biologisk) apelsin
—————————
50 gram / 1 dl boveteflingor
50 gram / 1 dl hirsflingor
3 gram / 1 tsk bakpulver

Hur gör jag?
1. Smält kokosolja i vattenbad alt. i micron.
2. Sätt på ugnen på 150 grader. Förbered en bakplåt med bakpapper.
3. Mixa banan, morot och kokosolja. Se till att allt har samma temperatur, annars kommer kokosoljan att stelna. Se kommentar ovan. Det är viktigt att du fått en jämn och fin smet innan du går vidare.
4. Lägg till de övriga ingredienserna och blanda tills du fått en fin smet.
5. Skeda upp eller rulla små, små bollar av smeten. Det bör inte vara större än en tesked. Lägg dom tätt på plåten. Tryck eventuellt ut varje boll lite med tummen för att få den plattare.
6. Baka av bollarna långt ner i ugnen ca 30-35 minuter. Kolla så att de inte bränns. När bollarna känns torra och knapriga är dom klara. Låt dom svalna på ett galler. Kakorna kan frysas in vid behov.

Detta recept är fritt från gluten, laktos och raffinerat socker.

Musilboll_2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.