pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, LCHF, Paleo, Recept, Smoothies och andra drycker, Sockerfritt, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Hemgjort uppfriskande iste x 2

Herbal_icetea_closeup

Även om sommaren faktiskt inte har varit så varm hittills här i Nederländerna, är det ändå för varmt för mig att dricka mitt normala morgonte. Så istället har jag skapat ett hemgjort uppfriskande iste x 2. Jag gör en ny omgång varannan dag och kan zippa hela dagen lång på det.

För att göra mitt iste, köpte jag torkade hibiskusblommor i mitt kryddbutik. Bladen ser inte alltför spektakulära ut när de är torra men så snart du häller över kokande vatten utvecklas den vackraste, röd färg!
Smaken från hibiskusblommorna är syrlig. Om du låter det dra för länge, kan det till och med bli så surt att du inte kan dricka det. Cirka 10 minuter ger en perfekt smak med lite syra och mycket blommighet. Jag kombinerar teet med färsk mynta, några droppar agave och lime. Det kanske låter konstigt att tillsätta lime till en redan syrlig dryck men på något sätt märkligt sätt skapar det en balans i smaken och rundar av.

Den andra isteet som jag förberett är baserat på en smaksensation jag fick på en bokpresentation med marockansk mat. Det teet var mycket sött men med en intressant kombination av jasmin, rosenvatten och kardemumma. Jag var omedelbart tvungen att försöka komma på en egen version av det!
För att göra detta te, köpte jag torkade jasminblommor. Om du inte lyckas hitta det, går det förmodligen också utmärkt att använda tepåsar som innehåller grönt te och jasmin. De kan man hitta överallt i vanliga mataffärer. Bara se till att inte döljer sig socker i tepåsarna. Jag vet att det låter dumt men det är inte så ovanligt tyvärr…

Det färdiga teet kan bäst förvaras i kylskåp i en kanna med lock. Jag hittade en vacker kanna som passar perfekt i mitt kylskåp från Ikea. Den kommer från kollektionen Viktigt gjord av Ingegerd Råman. Den finns endast i begränsad upplaga så du måste vara snabb för att få tag på den!
Teet kan förvaras 2-3 dagar när det förvaras kallt. Det bästa är att lägga i skivorna av lime och färsk mynta först vid servering. Om inte, riskerar du att de kommer att mögla i ditt te.

Ok. Då kör vi, två uppfriskande isteer att njuta av varma sommardagar. Låt oss sätta igång!

Herbal_iceteaUppfriskande hibiskus och myntaiste

1 liter

Ingredienser
1 liter kokande vatten
0,40 oz / 10 gram torkade hibiskusblommor
1-2 teskedar agave

Garnering
1 lime
3-5 långa kvistar av färsk mynta
Massor av is

Hur gör jag?
1. Koka upp en liter vanligt vatten.  Förbered under tiden en gryta med de torkade hibiskusblommorna i botten.
2. Häll det kokande vattnet över blommorna. Låt det dra i ca 10 minuter. Sila teet och se till att alla blad verkligen är borta annars blir alltför surt!
3. Tillsätt agaven till teet och låt det svalna helt. Häll över teet i en kanna med lock och bevara det i kylskåp.
4.  Tillsätt tunna skivor av lime, färsk mynta och massor av is vid servering.

Eftersom hibiskuste kan öka östrogen och testosteron bör det inte konsumeras under graviditet och amning.

Iste med jasminblommor, kardemumma och rosenvatten

1 liter

Ingredienser
1 liter vatten
10 gram torkade jasminblommor
5 gram krossade kardemummakapslar
1-2 teskedar rosenvatten

Garnering
3-5 långa kvistar av färsk mynta
Kanske några extra kardemummakapslar
Massor av is

Hur gör jag?
1. Koka upp en liter vanligt vatten. Förbered under tiden en gryta med de torkade jasminblommorna och krossade kardemummakapslar i botten.
2. Häll det kokande vattnet över blommorna och kapslarna. Låt det dra i ca 20-30 minuter. Sila teet och se till att alla blad verkligen är borta annars blir alltför dominerande jasminsmak!
4. Låt teet svalna helt. Tillsätt rosenvattnet och häll över allt i en kanna med lock och bevara det i kylskåp.
5. Tillsätt färsk mynta, kanske några extra kardemummakapslar för dekoration och massor av is vid servering. Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.