pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Nötfritt, Paleo, Raw food, Recept, Sockerfritt, Sötsaker, Tastecelebration, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

”Nyttig” chokladkola med dadlar och ischoklad

 

Denna jul är inte som någon annan jul för mig. Det är den första utan min pappa som gick bort tidigare i år. Jag går längs minnenas stig och den normala julstämning har svårigheter att tränga sig igenom. Lyckligtvis får jag realitychecks genom min systers barn. Dom påminner mig om vikten av att göra julgodis, en årlig tradition. Och naturligtvis ska vi göra det! Förmodligen vill dom gärna köra en riktig sockerrush (och jag kommer att ha svårt att stoppa dem) men det betyder inte att jag måste gå samma väg eller hur?

Här är två enkla och goda recept för att tillfredsställa julgodisbehovet. De är inte lowcarb men med jämförelsvis en mycket låg sockerhalt även om jag använt både torkade dadlar och lite honung.
Vi gör alla våra val och jag kom till slutsatsen att jag kommer att äta lite mer liberalt under julen. Januari kommer att ropa mig tillbaka till min goda vanor igen. Vad är din metod för att hantera julen och alla frestelser?

Låt oss sätta igång!

Chokladkola med dadlar (vegan)
för ca 30 bitar 2x1cm
Ingredienser
100 gram dadlar (helst Medjoul dadlar)
50 gram hasselnöt- eller mandelmjöl
50 gram smält deodoriserad kokosolja
2,5 msk (rå) kakao
En liten nypa Maldon salt

För dekoration: rostade pumpafrön och lite kakao
Hur gör jag?
1. Rosta pumpafrön i en torr stekpanna och stek dem tills de är gyllene. Det går snabbt! Häll dem i en separat skål och låt den svalna samtidigt som du går vidare med kolan.
2. Kärna ur dadlarna och lägg dem i en hög mixerskål. Smält kokosoljan i micron eller vattenbad.
3. Tillsätt alla ingredienser förutom pumpafröna och mixa med en stavmixer tills du har en slät, ljusbrun och klibbig pasta.
4. Förbered en liten form med bakpapper och häll i smeten. Platta ut smeten med fuktade händer till det är en jämn platta ca 1/2 cm tjock.
5. Häll de rostade pumpafröna jämnt över smeten. Tryck till med händerna för att få det att fästa. Pudra ett tunt lager av kakao ovanpå.
5. Ställ formen i frysen i ca 1,5 timme. Skär kolan i mindre fyrkanter och njut av den när som helst.
6. Förvara kolan i frysen.

Ischoklad
Cirka 30 stycken, du behöver 30 ischokladformar

Ingredienser
50 gram smält deodoriserad kokosolja
50 gram raw kakaosmör
10 g / 1 tsk whisky
10 g / 1 msk (raw) kakao
10 gram honung
Några flingor Maldon salt
————–
1 ägg

För dekoration
5 gram rostade cashewnötter och pistagenötter
15 gram torkade blåbär

Hur gör jag?
1. Rosta nötterna i en torr stekpanna och stek dem tills de är gyllene. Rör runt med en träspatel, det går det snabbt att bränna om du har otur!
Häll dem i en separat skål och låt dem svalna. Hacka sedan nötterna grovt.
2. Smält kokosolja och kakaosmör i en liten kastrull på låg värme.
3. När allt smält, tillsätt kakao, whisky och honung och vispa tills allt är slät. Låt krämen svalna några minuter.
4. Vispa ägget med en gaffel i en separat skål och tillsätt till den avsvalnade blandningen i kastrullen. Vispa ordentligt så att blandningen blir riktigt blank och smidig. Om smeten i grytan är för varm, kommer ägget koagulera så var försiktig!
5. Häll den tjocka smeten i de separata metallformarna. Dekorera med hackade nötter och / eller med torkade blåbär. Placera alla formar i en form och placera i frysen tills det är hårda.
6. Förvara chokladen i frysen. De smälter snabbt rumstemperatur.
Njut!

Lactose free ice chocolate

 

2 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.