pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Middag, Recept, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 3

Grön paté med tranbärssås

Grön_paté_med_tranbärssås

Idag blir det en färgglad grön paté med tranbärssås här på bloggen. Man kan välja att servera den nykall som en förrätt eller som en varmrätt tillsammans med lite kokt potatis och sallad. Det blir gott hur som.

För att gör såsen lite mer säsongsbetonad har jag använt mig av fina, färska tranbär som det iallafall finns massor av i Holland runt den här tiden. Skulle du inte ha det tillhands går det lika bra med selleri… Nä, jag menar frysta lingon. Såsen liknar lite Cumberlandsås och kan ätas både varm och kall. Man väljer själv om man vill mixa den eller inte, jag tycker personligen att det är gott med lite tuggmotstånd. Dessutom är det inte så dumt att se vad man äter…

Patén går utmärkt att frysa, jag brukar skära den i ganska tjocka skivor och sedan paketera dem med smörpapper emellan i en fryspåse. Det blir kanon när man har bråttom och lider brist på vardagsinspiration. Skivorna kan man till exempel steka upp och avsluta med lite soja för att få det lite salt och göttigt.

Patén har jag gjort lite extra festlig med både kastanjer, konjak och svart vitlök. Det blir en härlig smakexplosion i munnen och passar lika bra med en gräddig svampsås som en kall kryddig sås!
Glöm inte att lägga till kastanjenfyllningen först i slutet när linsröran är mixad och färdig. På så sätt får du en bra kombination i konsistenser och lite gott tuggmotstånd.

Grön_paté_med_tranbärssås_2

 

Grön_paté_med_tranbärssås_3

Grön paté med tranbärssås

Blir ca 10 skivor paté i en liten ugnsform, ca 15×10 cm stor

Linsbas
3 dl 7 210 gram gröna linser (snabbkokta)
250 gram schalottenlök, skuren i skivor
100 gram bladselleri, skuren i skivor
20 gram torkad och mald till pulver shiitake
40 gram / ca 2 dl färsk persilja, hackad
4 tsk torkad timjan
Salt och peppar
Lite olja att steka i

Kastanjefyllning
180 gram kastanjer, kokta, skalade och grovt hackade
2 msk konjak (valfritt men gott!)
2 dl vatten
1 msk tamari (eller vanlig soja, dock ej glutenfri)
1 dl / ca 25 gram näringsjäst
2 msk tomatpuré
5 msk / 60 gram potatismjöl
3 hela klyftor / ca 8 gram svart vitlök
Ca 1 msk olivolja att steka i
———————
1 tsk / 3 gram xantangummi

Tranbärssås

En stor burk
Ingredienser
200 gram färska (eller frusna) tranbär (eller lingon)
100 gram råsocker
180 gram vatten
1 st stjärnanis
3 st kryddnejlika
1 st hel kanel

Hur gör jag?
Linsbas
1. Blötlägg linserna och koka dem enligt instruktionerna på paketet. Häll av vattnet i en sil och sätt åt sidan så länge.
2. Skär schalottenlöken i tunna ringar och stek dem på låg värme i en stekpanna med lite olja. Tillsätt den skurna bladsellerin och låt grönsakerna steka tills de blivit mjuka, ca tio minuter.
Tillsätt den malda shitaken, den hackade persiljan och övriga ingredienser.
3. Häll över de avrunna linserna i en hög mixerskål alt matberedare och tillsätt de försiktigt brynta grönsakerna. Mixa alltsammans så att det blir en jämn massa.

Kastanjefyllning
1. Hacka de kokta och skalade kastanjerna grovt och tillsätt dem till en stekpanna med lite olivolja.
2. Hacka den svarta vitlöken fint och tillsätt till stekpannan. Bryn försiktigt några minuter och tillsätt sedan övriga ingredienser förutom xantangum.  Låt det hela koka ihop något och tillsätt slutligen xantangummi och rör runt.
Blandningen kommer att tjockna något av xantangummi-pulvret.
3. Blanda linsbasen med kastanjefyllningen för hand. Se till att det ör väl blandat men att det fortfarande inte är mosigt. Det ör viktigt med ett tuggmotstånd!
4. Häll upp smeten i brödform eller liknade täckt med bakplåtspapper. Sätt in formen på en plåt i mitten av ugnen. Baka av den gröna patén i ca 60 minuter. Prova med en provsticka för att se om den är klar. Den ska vara så gott som torr när det är klart.
Låt patén vila i ca 20 minuter innan du skär den i skivor.

Tranbärssås
Hur gör jag?
1. Skölj och rensa eventuellt bären.
Häll dem i en lite gryta och tillsätt övriga ingredienser. Låt det koka upp försiktigt och sedan småkoka ca 10 minuter eller tills det tjocknat.
2. Häll upp den färdiga såsen i en steriliserad (urkokad) burk. OM du vill förvara burken en längre tid, sätt burken med lock på upp och ner i ca 10 minuter så skapas det ett vakuum som gör att den håller längre.
Såsen håller ca två till tre veckor i kylen om du inte sticker ner smutsiga fingrar eller sugna skedar i.

Detta recept är naturligt fritt från gluten, laktos och ägg.

3 Kommentare

  1. Pingback:Chokladpaj, apelsinkräm och julbordsinspiration - Tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.