pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo, Raw food, Recept, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Älskliga jordgubbar, mango, lavendel och vit chokladsås

Till en middag med vänner förra veckan, skapade jag en ny dessert. En efterrätt med älskliga jordgubbar, mango, lavendel och vit chokladsås. Det blev så otroligt bra och lyckligtvis hade jag gjort alldeles för mycket så att var och en kunde ta en andra portion. Dessa stunder är jag extra glad att jag har en blogg så jag kan dela med mig av mina bästa recept hihi! Till middagen förra veckan, gjorde jag en chokladsås av vit choklad och grädde men senare funderde jag på hur jag kunde göra en mer hälsosam version av samma sås. Efter några försök blev detta slutresultatet. Så gott och perfekt i kombination med mogen mango, söta jordgubbar och färska örter.
Senare provade jag också att mixa den färdiga såsen med färsk mynta och limeskal. Det blev som en ljusgrön och helt underbar grade. Perfekt för den kommande sommaren med färska jordgubbar eller hallon.
I vilket fall, se till att du serverar såsen ljum, då får du mest smak!

Låt oss sätta igång!

Vit (raw) chokladsås
6 portioner

Ingredienser
2 dl blötlagda cashewnötter
1 dl cashewmjölk
20 gram biologisk honung
2 droppar vanilj-essans (jag använder dessa från Spice drops, klicka på länken)
15 gram raw vitt kakaosmör

Alternativ: lägga till en handfull färsk mynta och limeskal till såsen och mixa väl.

Hur gör jag?
1. Blötlägg cashewnötterna i vatten (vattnet ska täcka nötterna helt) i 2-8 timmar.
Spola av nötterna i en sil när de är klara.
2. Tillsätt cashewmjölken, de blötlagda nötterna och de andra ingredienser till en höghastighetsblender. Blanda tills du har en slät och flytande kräm.
3. Det går bra att förbereda såsen dagen innan och förvara den i kylskåp.
Dock måste såsen serveras ljummen. Värm därför upp såsen något innan servering antingen genom att mixa den igen eller ställ skålen i vattenbad under några minuter.
4. Servera såsen tillsammans med marinerad frukt.

Marinerad frukt
6 portioner

Ingredienser
En stor mogen mango
200 gram färska jordgubbar
En näve färsk mynta
Skalet från 1 lime
2 små nypor torkad lavendel

Till dekoration:
En näve mandelspån
En näve kokosflingor

Hur gör jag?
1. Rosta mandelspån och kokosflingor i en torr stekpanna tills de är gyllene. Häll över allt i en liten skål och låt det svalna tills servering.
2. Skär mangon i små fyrkantiga kuber och lägg i en skål.
3. Strimla myntan och lägga det i skålen med mangon. Blanda försiktigt. Detta kan göras några timmar i förväg om det behövs.
4. Skär jordgubbarna i mindre kuber och lägg i skålen tillsammans med mango. Tillsätt lavendel och blanda igen försiktigt.
5. Vid servering; riv limeskalet över frukten och strö lite rostade mandel och kokosflingor ovanpå plus lite lavendelblommor för att det är så vackert! Servera den marinerade frukten tillsammans med den vita chokladsåsen.

Detta recept är fritt från gluten, ägg, laktos och raffinerat socker.
Den är lämplig för en Paleo och vegansk kost (ändra isåfall honung till agave eller lönnsirap istället).

Läs mer recept med lavendel här:
Chokladbark med lavendel och ringblomma
Choklad och lavendelbollar

Dessert_med_frukt_och_vit_chokladsås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.