pirnten printen
Bakat, Bra och billig mat, Frukost, Glutenfritt, Laktosfritt, Raw food, Recept, Sockerfritt, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
kommentarer 2

Chiapudding med äppelsirap och raw morotskaka

chiapudding_with_appelsirop_and_raw_carrotcake

Idag skickar jag ett frukosttips på chiapudding med äppelsirap och raw morotskaka till er.
Det här blir en jättegod och mättande frukost!

För ett tag sedan gjorde jag ju en riktigt lyckad äppelsirap ur boken Baka vego och funderade lite på vad jag skulle göra med den. Här är alltså ett nytt förslag förutom lemoncurden som jag också gjorde ur boken.
Chiapuddingen behöver visserligen förberedas men det går på ett kick att röra samman. Gör det innan du går och lägger dig så är du redo på nolltid på morgonkvisten.

Morotskakan blir ett fräscht inslag till frukosten men även den behöver förberedas. Om du inte har tid, skippa den och lägg bara till lite skuret äpple eller päron istället. Om du istället har lite kaka över, ät den som eftermiddagsfika som den är eller kanske med lite rå vaniljkräm.

Äppelsirapen håller i flera månader om du tappat upp den på steriliserad (urkokt) flaska. Perfekt att göra nu medan det fortfarande finns svenska äpplen att få tag på!
Nu sätter vi igång!

chiapudding_with_appelsirop_and_raw_carrotcake_closeup

 


Chiapudding med raw morotskaka, äppelsirap och valnötter

1 person

Ingredienser
2 msk chiafrön
6 msk växtbaserad osötad mjölk (cashew, mandel, sesam etc)

Hur gör jag?
1. Blanda chiafröna och mjölken i en skål. Se till att allt är väl blandat. Täck över och sätt in i kylen i minst 30 minuter, gärna över natten om du har tid.

Raw morotskaka
6 portioner

Ingredienser
0,5 dl / 40 gram flytande kokosolja (smak och luktfri)
250 gram morötter / ~ 6 små sommarmorötter eller 1,5 stor vintermorot
200 gram / ~ 2 små röda äpplen
1 tsk vaniljpulver
80 gram / ~4 st färska dadlar (helst Medjoul, gå annars efter vikt eftersom andra dadlar är mycket mindre)
Citronskal från en citron, finrivet
1 msk citronjuice

Hur gör jag?
1. Gör kokosoljan flytande (i vattenbad eller micro).
2. Skär morötterna i större bitar. Lägg dem i matberedare och kör tills de blivit grovhackade. Tillsätt äpple som du skurit i grova bitar. Mixa igen.
3. Tillsätt övriga ingredienser till mixern och mixa tills allt är väl blandat.
4. Bred ut blandningen i en mindre bakform med bakplåtspapper och ställ i kylen (helst några timmar innan servering).
5. Kakan är hållbar 4-5 dagar i kylen.

Montering av chiapuddingen
1 person
Ingredienser

Chiafröna som dragit i växtmjölk (i minst 30 minuter)
2-3 msk äppelsirap
Raw morotskaka
En näve valnötter eller pekannötter
Lite malen kanel

Hur gör jag?
1. Häll i ytterligare 2 msk mjölk i den redan förberedda chiapuddingen. Rör ut så att det blir lite mer löst.
2. Fördela chiafröna i glas.
3. Häll ca 2-3 msk äppelsirap i varje glas.
4. Fördela raw morotskaka över på ett ”snajsigt” sätt.
5. Toppa med grovt hackade valnötter och lite kanel på toppen.
Njut av en god morgon!

Recepten är fria från gluten, laktos och raffinerat socker. 
Vill du ha en nötfri frukost? Byt ut nötterna ovanpå till solros eller pumpafrön och välj till exempel en sesammjölk som alternativ.

Sockerfri_äppelsirap

2 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.