pirnten printen
Frukost, Glutenfritt, Laktosfritt, Raw food, Recept, Vegan
Lämna en kommentar

Bovetegröt med granatäpple och rostade hasselnötter

Min mamma hatar allt vad gröt heter, jag älskar det! Det är något visst med gröt. Liksom trösterikt, mättande och dessutom nyttigt. Idag får du min favvo-gröt just nu; Bovetegröt med granatäpple och rostade hasselnötter.

Tror att min fascination för gröt har något att göra med Gunde Svan och en viss reklam i början av 90-talet, minns ni den här? Om man har vunnit så många priser då måste ju gröt vara bra… Och om man är 13 och snålfödd (jo, men det var man på den tiden…) på reklam då är det manna. Kanske är det till och med den första reklam jag kommer ihåg? Hur som, att den gjort intryck det står fast. Fast gröten som jag äter förändras.

Idag blir det raw bovetegröt som mättar skönt. Trots namnet innehåller det inte ett uns av vete utan är istället en ört. Idag finns det många alternativ till glutenfria mjölsorter och just bovetet tycker jag är en av de mest allsidiga sorterna. Förutom mjöl, kan man också köpa boveteflingor och helt bovete. Till just denna gröten används just helt bovete som blötläggs och sköljs väl innan man använder det. Det blötlagda bovetet klarar sig bra upp till tre dagar i kylskåpet. Tänk bara på att byta blötläggningsvattnet och skölja bovetet varje dag. Själva gröten är klar på ett nafs och håller dig mått och belåten ända fram till lunch.
Ska vi sätta igång då?

bovetegrot_med_granatapple

Bovetegröt med granatäpple och rostade hasselnötter

1 portion
Ingredienser
1 dl / 65 gram blötlagt helt bovete
3 msk / 60 gram växtmjölk (t.e.x. mandel, cashew, hasselnöt, havre…)
1 litet friskt smakande äpple, skuret i mindre bitar
(1 urkärnad dadel, valfritt)
1 nypa salt
1 tsk / 20 gram smak och luktfri kokosolja

Hur gör jag?
1. Blötlägg bovetet dagen innan eller ca 8 timmar.
2. Skölj av bovetet väl i en trådsil. Allt det lite ”slemmiga” runt om bovetet måste sköljas bort annars blir det bittert.
3. Häll alla ingredienser i en mixer och mixa tills du fått en krämig gröt.
4. Servera gröten med urpillade granatäpple-kärnor och rostade hasselnötter.

Andra serveringsförslag skulle kunna vara:
– Ett fint skuret päron, lite pekannötter och torkade blåbär
– Äppelsirap och valnötter
– Granola
– Äppelmos och kanel
Eller nåt annat gott som du föredrar att ha på din gröt.

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.

Filed under: Frukost, Glutenfritt, Laktosfritt, Raw food, Recept, Vegan

av

Sharing the passion for food!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.