Bra och billig mat, Frukost, Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo, Smakliga kokböcker, Sockerfritt, Utan raffinerat socker, Vegan

Baka vego och recept på äppelsirap och lemoncurd

skriven av Isabel

Efter en lång (bok-)semester är äntligen bokrecensionerna tillbaka på bloggen. Och oj, vad det kommit många roliga, bra och inspirerande kokböcker sen i somras! Idag blir det recension av boken Baka vego och recept på äppelsirap och lemoncurd. En riktigt, riktigt fin bok som jag gärna rekommenderar!

Att baka veganskt dvs utan varken mjölkprodukter såsom mjölk eller smör och ägg kan verkligen vara en utmaning. Om man dessutom vill göra det glutenfritt och utan raffinerat socker, ja då kan man ibland stå där och tänka att det går ju bara INTE. Fast det gör det. Det visar verkligen Mekto Ganic, författaren till Baka vego. Allt naturligt glutenfritt och utan konstigheter. Och dessutom både spännande, roligt och inte minst användbart.

Förutom recept med såväl småkakor, pajer, tårtor, bröd, bullar och knäckebröd finns det en avdelning med olika röror, grädde och marmelader som är tänka att ha på eller till brödet. Behändigt eftersom det ibland kan vara klurigt att tänka ut vad man ska ha på mackan om man vill äta mer grönt.

Från boken har jag faktiskt valt två recept denna gången. En riktigt god äppelsirap som blir precis som vanlig sirap fast den bara innehåller äpplen. Så sagolikt god och väldigt användbar. Dessutom valde jag att göra en lemoncurd av äppelsirapen för att visa hur användbar den är. Jag är alldeles säker på att ni kommer att bli lika rasande entusiastiska som jag blivit!

Sockerfri_äppelsirap

Äppelsirap

Ingredienser
2 kg äpplen eller 2 liter färdigköpt 100% råsaft (i boken används hälften äpplen/hälften päron fast jag tycker det blev bättre med bara äpplen)
Saften av 1/2 citron

Hur gör jag?
1. Montera juicern.
2. Tvätta, skär i mindre bitar om det behövs  och pressa frukten i råsaftcentrifug.
3. Häll juicen plus citronsaften i en kastrull. Låt den få ett snabbt uppkok.
4. Sänk till medelvärme och låt koka ca 45 minuter utan lock. Låt sirapen reduceras till ca en tredjedel, då blir den som vanlig flytande sirap.
5. Låt svalna helt innan du häller upp den på en steriliserad flaska (koka ur den med hett vatten ett par gånger). Sirapen håller i flera månader så gör en stor sats direkt.

vegan_lemoncurd

Lemoncurd

Ingredienser
3 hela biologiska citroner (zest från alla tre och saften av 2)
2 msk majsstärkelse (majzena)
1 dl osötad mandelmjölk (eller annan valfri vegansk mjölk)
25 gram kokosolja
1/2 dl / ca 60 gram äppelsirap

Hur gör jag?
1. Blanda ihop citronzest, saft, majzena och mjölk i en kastrull och låt koka på svag värme tills det börjar tjockna.
2. Rör ner kokosolja, sirap och låt koka upp igen.
3. Rör tills det bildas en fast curd. Låt svalna och ställ in curden i kylen. Den tjocknar ytterligare i kylen. Håller ca en vecka i kylskåp.

Dessa recept är fria från socker, gluten och laktos.

Titel Baka vego
Författare Mekto Ganic
Förlag Ordalaget bokförlag
ISBN 978-91-7469-150-4
Köp boken via Bokus!