pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo, Raw food, Recept, Sötsaker, Tastecelebration, Utan raffinerat socker, Vegetariskt
kommentarer 2

Avocadoglass med mynta och nyttig chokladsås

Avocado_icecream

Om någon skulle ha nämnt ett recept av glass gjord huvudsakligen av avokado för några år sedan, skulle jag ha tänkt att den personen var en galning. Lyckligtvis förändras människor och det gör även jag.Jag hoppas att du är redo för det också! Faktiskt, under större delen av mitt liv har jag njutit avokado med bara örtsalt och citron, men det finns ju så mycket mer att göra med den! T.ex. glass. Andra alternativ kan vara en mjölkfri chokladmousse, smoothies, kakor eller bakade varma i ugnen som lunch eller tilltugg.
Var inte rädd för fett! Både avokado och kokosolja innehåller riktigt bra fett för oss.
Det är också viktigt att titta på de sötningsmedel du använder. Ibland tar det lite tid att vänja sig vid en ny (mindre söt) smakupplevelse. Ta det i små steg om det behövs.

Vid desserter med avokado, tycker jag personligen att man måste ge lite extra uppmärksamhet för att ”täcka” den gröna smaken. I detta recept har jag tagit hjälp av rå kakao, mynta, lime och vaniljpulver.
För att få en krämig konsistens, föredrar jag att först skära avokadon i mindre bitar, frysa in den och sedan lägga till den i min hushållsmixer. Om du inte har tid för detta, går det också bra att använda färsk avokado.

Låt oss sätta igång!
Tillräckligt för minst 3 hungriga glasssugna
Du behöver en köks-eller stavmixer för att kunna göra detta.
30 minuters förberedelse + 1 timme i frysen

Ingredienser (Glass)
250 gr (fryst) avokado i mindre bitar
Citronsaft och skal av 1/2 citron
30 gr agave (eller mer, kolla av med ditt egna samvete och smaklökar) eller honung
100 gr mandelmjölk
10 gr färsk mynta
1 tsk vaniljpulver
En liten nypa salt
50 gr smält, deodoriserad kokosolja

Ingredienser (Chokladsås)
55 gr smält, deodoriserad kokosolja
20 gr (rå) kakao
15 gr agave (eller mer, kolla av med ditt egna samvete och smaklökar)
En droppe vaniljessens eller 1/2 tsk vaniljpulver

Hur gör jag?
1. Förbered din mis en place; smält kokosoljan (i vattenbad eller mikrovågsugn).
2. Rengör och riv av myntabladen. Använd endast bladen. Rulla ihop som en cigarr och skär i tunna strimlor.
3. Glass: Lägg den frysta avokado, citronskal och saft, agave, mandelmjölk, färsk skivad mynta, vanilj pulver och en liten nypa salt i mixerskålen. Låt knivarna köra tills du har en krämig smet. Oroa dig inte, det kan ta lite tid. Kanske du då och då måste sluta och med en spatel skrapa ned glass till mitten igen.
4. Tillsätt kokosolja. Om du gör det tidigare, kommer oljan att frysa till små klumpar i glassen på grund av den frusna avokado, urk! Låt mixern köra ytterligare några minuter för att vara säker på att allt är blandat.
5. Smaka på glasssmeten; är det sött nog, är myntan verkligen krossad och allt blandat som det borde vara?
6. Om så är fallet, häll över glassen i en skål lämplig för frysen och frys glassen i +/- 1 timme.
7. Förbered chokladsåsen; smält kokosoljan. Lägg till rå kakao och agave. Rör försiktigt tills såsen är jämn.
Bevara chokladsåsen i rumstemperatur tills det är dags att servera, (annars blir det hart eller riskerar att skikta sig).
8. Ta ut glassen 30 minuter före servering. Om du har förberett glassen längre än två timmar innan, kanske du vill köra den under några sekunder i köksmixern för att få den krämiga igen. Scoopa upp fina bollar.
9. Servera i små skålar och hall över din goda chokladsås. Såsen kommer att stelna på några få sekunder ovanpå glassen och ge fint, krispiga bitar i glassen. Gott!

Om du vill äta denna glass på LCHF-sätt, ta mindre eller inget sötningsmedel alls. Jag föredrar att göra ett undantag då och då för den goda smaken!

2 Kommentare

  1. Pingback:The art of blending by Tori Ritchie + black cherry sorbet - TASTECELEBRATION.COM

  2. Pingback:The art of blending + sorbet av körsbär och bittermandel - Tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.