pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, Paleo, Raw food, Recept, Smakliga kokböcker, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Raw fika och päron och myntapaj

Raw_fika

Som ni kanske har märkt så älskar jag kokböcker! Jag läser dem på engelska, holländska och självklart även på svenska när jag får chansen. Idag har jag valt ut en riktig trevlig svensk bok för er, Raw fika – fylld av goda kakor, bollar och pajer utan gluten, mjölk och raffinerat socker.Innan jag flyttade utomlands hade jag aldrig funderat på vår svenska institution fika. Men långsamt har jag börjat inse hur unik vår fikakultur faktiskt är. Lyckligtvis förändras kaffe och fikavanorna även här i Holland, åtminstone för frilansare som ofta sitter och jobbar på de olika fiken och med vännerna på helgerna men på kontor och liknande existerar inte någon fikapaus ännu…

Hur som helst, tillbaka till boken Raw fika!
Boken är resultatet av ett populär raw food cafe i Stockholm. Boken innehåller några av de mest populära kakorna, bollarna och pajer från caféet. Perfekt för fikastund och allt naturligtvis raw!

Om du fortfarande inte riktigt har provat på raw food men är nyfiken, kan denna bok vara en rolig introduktion. Trots att det kanske ser krångligt ut i början, inser du snart när du fått kläm på det att det faktiskt till och med ibland kan vara enklare att baka såhär än med traditionell bakning.

Boken börjar med en kort introduktion till de ingredienser du behöver när du vill baka raw. Mycket informativt och alltid trevligt att läsa även för en mer erfaren användare. Man lär sig alltid något nytt; har du till exempel tänkt på att mesquitepulvret har en lite rökig smak med massor av karamell? Eller att lucumapulvret har en mjuk smak av fudge som ger dina fyllningar en gräddig smak? Mmmmm, bara att skriva detta gör mig hungrig … Om du är nybörjare på raw food, oroa dig inte om du inte har dessa superfoods. Du kan fortfarande göra riktigt goda raw kakor!

Kapitlena omfattar de traditionella svenska smakerna för fika såsom kanelbullar, rabarber och jordgubbstårta och mazarinkaka. De övriga kapitlen inkluderar choklad (så klart, ingen bakbok är komplett utan!), exotisk frukt och bakning med grönsaker.
Att baka med grönsaker väckte omedelbart min uppmärksamhet. Spännande! Måste prova. Nu! Självklart är alltså receptet som jag valt från boken ett sådant; Päron och myntapaj med en sötpotatisbotten.

Raw_fika_och_päron_och_myntapaj

Låt oss sätta igång!
(Du behöver en höghastighetsmixer för att göra detta recept)

Botten
Ingredienser
3 dl mandel
10 Medjooldadlar
200 gram sötpotatis, skalad och skuren i mindre bitar
1,5 tsk malt vaniljpulver
3 tsk kanel

Hur gör jag?
1. Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare tills degen håller ihop. Tryck ut degen i en rund pajform (jag använde en ∅ 20- form och hade deg över som jag rullade till bollar doppade i krossad mandel). Platta ut degen i pajformen med händerna. Ställ den åt sidan medan du gör fyllningen.

Päron och mynta fyllning
Ingredienser
4 dl cashewnötter (raw)
3/4 dl agavesirap
1/2 dl citronsaft
4 mogna päron med mycket smak
1,5 teskedar malt vaniljpulver
En nypa havssalt
En näve spenat (för färgen) Jag ersatte detta med två nävar färsk mynta istället)
4-10 droppar pepparmyntsolja (mängd beroende på kvalitet) (Jag skippade detta och ersatte med endast färsk mynta)
1 dl kallpressad kokosolja
1,5 dl kakaosmör (det vill säga vitt och raw chokladsmör)

Dekoration
3 mogna päron
färsk mynta
Eventuellt matchapulver

Hur gör jag?
1. Blanda hälften av nötterna tillsammans med agave och citronsaft i höghastighetmixer tills det blir en jämn smet.
2. Tillsätt resten av nötterna till mixern och mixa igen. (Om du inte gör det så här, kommer det att vara för tungt för mixern att köra).
3. Tillsätt 3 skivade päron, salt, vaniljpulvret, spenat och pepparmintsolja (eller färsk pepparmint, såsom beskrivits ovan). Mixa igen tills du fått en helt slät smet.
4.  Tillsätt slutligen kokosoljan och kakaosmöret (om du inte har smöret, tillsätt samma mängd av kokosolja till smeten) och mixa igen tills allt är helt slätt.
5. Skär det sista päronet i mindre bitar och vänd ner det i den krämiga fyllningen.
6. Häll fyllningen i den förberedda pajformen. Ställ in pajen i frysen i minst 3-4 timmar.
7. Låt kakan tina ca en timme före servering. Dekorera kakan med en extra päron skuret i tunna skivor och kanske lite matchapulver eller färsk mynta.
(Kakan är hållbar upp till en månad i frysen.)
Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och raffinerat socker.
Den är vegan och paleovänlig.

Titel Raw fika
Författare Maria Asplund & Maria Carlsson
ISBN 9789174245271
Utgivare Bonnier fakta
Köp den via bokus.com och klicka dig gärna vidare till STHLM RAWs egen hemsida för mer information.

Raw_päron_och_myntapaj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.