Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Recept, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt

Rotsellerigratäng med jordnötssås och vit miso

skriven av Isabel

Nu kommer det två mycket olika recept med vit miso på bloggen. Idag har jag förberett en välsmakande rotsellerigratäng med jordnötssås till er och på lördag avslutar jag denna misoinvasion för denna gång med spännande chokladtryfflar. Båda recept är så lätta att göra och väldigt goda! Hoppas ni kommer att prova på recepten.

Det är lite kul med rotselleri. Jag har aldrig varit ett riktig fan av denna grönsak tidigare. Den var alltför stor i mitt kylskåp, hade en dominerande smak, var svår att skära, hade lång tillagningstid … You name it! Bara korkade skäl med andra ord. Tur att jag har ändrat mig och bara älskar rotselleri idag! Och eftersom jag åtminstone en gång i veckan gör jordnötssås för min holländska man, tänkte jag varför inte kombinera de två? Och naturligtvis smyger jag in lite vit miso i såsen för att få den verkligt fylliga smaken jag letar efter …

Låt oss sätta igång!

Rotsellerigratäng med jordnötter och vit miso
För 2 personer

Ingredienser
En liten rotselleri
Sås:
150 gram krämig kokosmjölk eller kokosgrädde
100 gram osötad jordnötssmör (kan vara släta av krispigt, gör inte det någon roll)
10 gram / 3 cm färsk ingefära (skalad)
En stor vitlöksklyfta
1 / 2-1 tsk sambal olek (så mycket som du vill, beroende på hur starkt du vill ha det)
15 gram / 1 stor tsk vit miso

Servera ihop med färsk koriander (eller annat alternativ av färska örter om du inte gillar koriander). lite lime och rostade, osaltade jordnötter.

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180 ° C.
2. Tvätta och skala rotsellerin (enklast med en  vass, storlek större kniv). Skär i skivor om 1/2 cm och dela sedan dem ytterligare i 4 delar. Placera rotselleriskivorna i en kastrull och täck med vatten. Låt den koka tills den är mjuk men fortfarande med en bite.
3. Skala och riv den färska ingefäran. Lägg alla ingredienser till såsen en mixerskål (eller i en gryta) och blanda tills du har en slät sås.
3. Låt rotsellerin rinna av i ett durkslag när den kokat al dente. Lägg över skivorna i en ugnsfast form och häll såsen över.
4. Placera formen i ugnen i ca 20 minuter.
5. Servera gratängen med hackad, färsk koriander, lite lime och rostade, osaltade jordnötter. God som tillbehör eller bara rakt upp och ner som den är med en stor sallad till.  Njut!

Detta recept är fritt från gluten, socker och laktos.
Den är lämplig för vegan och (liberal) LCHF kost.

Celeriac_gratin_with_white_miso_and_peanut_sauce_closeup