Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Middag, Recept, Såser och dipper, Vegan, Vegetariskt

Rödbetsbiffar med örtolja och potatismos

skriven av Isabel

Rödbetsbiffar med örtolja och potatismos blir till en underbar middag! Att det dessutom är enkelt att förbereda och ha på lut i frysen gör det ännu mer perfekt för vilken vardag som helst att fiska fram när fantasin tryter.

Just biffar kan vara besvärligt att få till om man vill skippa ägg eller vetemjöl. Man måste hitta ett annat bindmedel som gör biffen både lätthanterlig men ändå saftig när det är dags att hugga in. Idag tar jag till en blandning av bovetemjöl och mandelmjöl. Nästa gång ska jag tänka till på nötfria biffar.

För att påskynda matlagningen har jag använt mig av förkokta rödbetor, det gör det enkelt att fixa ihop middagen. Tänk på att skydda välmanikyrerade händer och naglar från rödbetssaft med handskar om du river betorna för hand!

Till biffarna har jag gjort en enkel örtolja.
Genom att först blanchera kryddorna (dvs där matvaran, i detta fall färska kryddor, snabbt kokas i vatten i cirka 1 min och sedan snabbt kyls ner med t.e.x. kallt vatten) kan du behålla dess vackra gröna färg. På så sätt kan du även använda örtoljan som dressing dagen efter (eller till och med upp till tre dagar efter!) eller vad nu som behövs få en extra smakspark på din tallrik. Förvara den färdiga oljan i kylen.

Till mina biffar gjorde jag ett enkelt potatismos, som jag enligt holländskt gomsegel smaksatte med avrunnen surkål. Något som jag tycker är kanongott men absolut inte är ett måste om man ännu inte lärt sig att uppskatta det.

Nu ska vi fixa middag!

Glutenfri_burgare_med_rodbeta_och_ortolja_3

Rödbetsbiffar

4-6 biffar


Ingredienser
400 gram förkokta rödbetor

1 dl / 65 gram bovetemjöl
1 dl / 45 gram mandelmjöl eller hasselnötsmjöl
En liten näve cashewnötter eller hasselnötter (ca 50 gram)
1/2 tsk mald spiskummin
Salt och svartpeppar
En nypa mald chipotle-chilipulver
Eventuellt lite finhackad persilja

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 200° C. Förbered en plåt med bakplåtspapper och pensla pappret med lite extra olja.
2. Riv rödbetorna och hacka nötterna grovt och blanda allt i en skål. Tillsätt de olika mjölsorterna och kryddorna. Blanda tills du fått en jämn, fin smet.
4. Forma 4-6 jämnstora biffar och lägg dem på bakplåtspapperet. Pensla biffarna med lite olja ovanpå och sätt in i mitten av ugnen. Sätt timern på 20 minuter.
5. Ta ut plåten och vänd på biffarna med stekspade. Sätt timern på ytterligare 10 minuter.
Ät med en god sås, kanske lite örtolja?

Örtolja

Ingredienser
1 rejäl ruska koriander (alternativt bladpersilja eller basilika om du tycker om det bättre)
Ca 0,75 dl neutral olja (solros-, raps- eller olivolja)
1/2 vitlöksklyfta
En rejäl nypa gott salt

Hur gör jag?
1. Koka upp vatten i en liten gryta. Skär av det allra yttersta av stjälkarna och stoppa sedan ner den färska kryddan som du valt i det kokande vattnet. Blanchera i ca en minut och häll sedan av i en trådsil. Spola direkt kryddorna med kallt vatten för att behålla den gröna färgen.
2. Häll över den blancherade koriandern/persiljan/basilikan i en hög mixerskål. Tillsätt skalad vitlök och olja. Mixa tills du fått en jämn olja. Tillsätt eventuellt, försiktigt lite vatten för att få den lösare i konsistensen om du vill och mixa igen.

Servera biffarna med lite potatismos (eventuellt blandat med surkål) och lite härligt knaprig sallad. Lite rostade frön på toppen smakar mumma!

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.