Glutenfritt, Grönsaker, LCHF, Lunch, Middag, Recept, Tastecelebration, Vegetariskt

Spetskål med citron, parmesan och smör

skriven av Isabel

Spetskål med citron, parmesan och smör – det kan helt enkelt inte gå fel! Detta är en enkel lunch att fixa till: trygg, varm och verkligen god! Denna gång har jag gjort det på spetskål men lika ofta gör jag det på vanlig isbergssallad. Jag vet att det låter konstigt att koka din sallad men det blir en sensationellt god, nötaktig smak. Ge det ett försök!

Men låt oss nu gå tillbaka till lunchen, jag är hungrig!

Låt oss sätta igång!
Lunch för 2 personer

Ingredienser
2 liter kokande vatten
En spetskål (eller 2 huvud isbergssallad)
2 msk gott smör (eller veganskt alternativ)
1 dl riven parmesan (eller raw parmesan)
Flingsalt (helst Maldon)
Färskmalen peppar
1/2 biologisk citron (skal och saft)
2 msk osaltade pistagenötter eller grönkålschips
En näve bladpersilja

Hur gör jag?
1. Koka upp 2 liter vatten i en stor gryta. Rengör utsidan av kålen (alternativt isbergssalladen) under rinnande vatten.
2. Skär kålen/salladen i 4 separata, lika stora delar (var och en ska fortfarande hållas samman av rotslutet). Lägg kålen/salladen i det kokande vatten med rotänden först i vattnet.
3. Koka kålen i ca 4-5 minuter eller isbergssalladen i ca 1,5 minut. De ska vara al dente! Hacka under tiden persiljan.
4. Häll över de nykokta grönsakerna i ett durkslag och låt de rinna av. Lägg upp en djup serveringsskål.
5. Riv parmesan över kålen/salladen och klicka en rejäl klick smör ovanpå. Riv citron och pressa citronsaft över. Strö salt, peppar och den hackade persilja på de varma grönsakerna.
6. Som avslutning, lägg krossade pistagenötter eller eventuellt krossade grönkålschips på toppen.
7. Njut!
Pointed_cabbage_second