pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, Laktosfritt, Lunch, Middag, Nötfritt, Recept, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Frasiga röstis med morot

Frasiga_rostis_med_morot_1

Nästa gång du vill ha något snabbt, gott och mättande, gör frasiga röstis med morot. Det är bara så gott!

 

Kikärtsmjöl är världens grej alltså, så mycket man kan göra med det! Inom kort kommer det en Smakkompis om just kikärtsmjöl så håll ut. Skulle du ännu inte stiftat bekantskap med det här mjölet kan jag bara rekommendera dig att rusa till affären medibums. Idag får mjölet skapa en rösti.
Morötterna valde jag att kombinera med malen bockhornsklöver och dillfrön men skulle du inte få tag på det går det lika bra med selleri… Eller ja, nästan vad som helst. Vitlök, dill, persilja, citronskal eller kanske bara salt och peppar.

Tamarindpasta

Till mina röstis har jag fixat till en sås med tamarindpasta och lite snajsig friterad purjolök.
Citrusfrukten tamarind är vanlig i det indiska, thailändska och mexikanska. Den växer i långa bönor och har en ganska skarp och syrlig smak. Man kan köpa den hel, både färsk och torkad men den innehåller ganska många kärnor så det är enklare att köpa den som pasta. Kolla som alltid att där inte sitter onödigheter i när man köper något färdigt! Skulle du inte få tag på pastan, kan du också ta vanlig citronsaft. Blir lite annorlunda men nog så gott.
Skulle du inte ha tid att fixa till såsen, fungerar säkert lite yoghurt lika bra. Den friterade purjolöken är god till men skulle du ha bråttom… Ja du fattar. Du är kung i ditt eget kök you know.

Månadens gröna

Det här receptet är mitt bidrag till Månadens gröna som denna månad har temat morot. (Månadens Gröna är en matutmaning av fler bloggare där syftet är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning.)

Nu kör vi!

Frasiga _rostis_med_morot_2

Frasiga röstis med morot

Blir ca 6-8 tunna rösti
Ingredienser
2 dl / 110 gram / 3,8 oz kikärtsmjöl
2 dl /180 gram / 6,34 oz varmt vatten
1 bra nypa malen bockhornsklöver
2 tsk hela dillfrön
Salt och peppar (gärna vitpeppar, den fungerar riktigt bra ihop med kikärtsmjölet)
—————————
150 gram / ungefär en halv rejäl vintermorot
Någon matsked olja att steka i (kokos, oliv eller solros)

Hur gör jag?
1. Blanda kikärtsmjöl, varmt vatten och kryddor med en gaffel i en stor skål. Blanda väl och se till att du får bort alla eventuella mjölklumpar. Ställ blandningen åt sidan medan du förbereder moroten.
2. Tvätta och skala moroten. Om du har en spiralizer, snurra moroten i spagettiliknande spiraler. Om du inte har en spiralizer, hyvla istället moroten i långa skivor och strimla den i långa ”spagettisar”. Om strimlorna är väldigt långa kan det vara behändigt att dela på dom en eller två gånger.
3. Blanda moroten med kikärtsblandningen väl (lättast med händerna). Se till att alla morotsbitar har fått lite smet på sig.
4. Häll i olja i en stekpanna och forma tunna rösti. Ju tunnare, desto krispigare! Stek på båda sidor på medelhög värme tills de blivit gyllene.
5. Låt de färdiga röstisarna rinna av på hushållspapper något innan du hugger in. De är allra bäst nygjorda men fungerar även i matlåda.

Sursöt sås med tamarind

Ingredienser
2 medjouldadlar (om du använder mindre dadlar, ta tre)
2 tsk tamarindpasta
1 tsk grovt stötta fänkålsfrön
2 msk strimlade blad av koriander eller persilja
1/2 tsk röd chili, fint hackad
Lite varmt vatten för att späda såsen med

Hur gör jag?
1. Hacka dadlarna fint med kniv. Stöt fänkålsfröna grovt. Strimla blad av koriander eller persilja.
2. Blanda tamarindpasta med lite varmt vatten och kryddor. Lägg till de hackade bladen och rör tills du fått en fin, fast kräm/sås. Om du vill kan du spä såsen ytterligare för att få den mer rinnig.

Friterad purjolök

Ingredienser
1/2 purjolök (endast det vita)
Neutral olja att fritera purjolöken i

Hur gör jag?
1. Skär den vita delen av en purjolök i bitar om ca 6 cm och strimla den fint.
2. Hetta upp en cm matolja i en tjockbottnad stekpanna. Lägg i purjolöken i omgångar. Undvik att lägga i för mycket på en gång, då svalnar oljan för fort och du får sladdriga purjofrittar istället. Fritera purjolöken gyllene och krispig. Lyft upp med hålslev och låt de rinna av på hushållspapper.

Dessa recept är fria från gluten, laktos och soja.

Morot_tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.