Älska dina rester!, Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Middag, Paleo, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt

Hemmagjord Salsa brava

skriven av Isabel

Tricket att göra en härlig hemmagjord Salsa brava är att ugnsbaka tomaterna, vitlöken och mandeln först. Det gör en enorm skillnad för den slutliga smaken! Och dessutom fungerar såsen till så mycket mer än bara patatas bravas (den spanska versionen av ”pommes frites”) …

Salsa brava är en traditionell spansk sås. Kanske har du smakat den på semestern tidigare? Den finns i många varianter beroende på var du befinner dig i Spanien. Detta är min version. Jag hoppas att jag inte kommer att stöta mig med någon genom att utelämna en viktig ingrediens eller lägga till något som inte borde vara där. Jag gillar verkligen den så här. Sötman från dadlarna, syrlighet från vinägern, hettan från chilin och den rika smaken från de rostade mandlanar och den rökta röda paprikan. Enkelt, mycket smak och lätt att tillaga. Varför ska man göra det krångligare än vad det är?

Ingredienserna i receptet nedan blir till en ganska stor sats. Resterna hällde jag i en isbitsform. När såsen fryst, flyttade jag över tomatsås-isbitarna till en plastpåse istället. Det gör det verkligen enkelt att ta av nästa gång jag behöver lite tomatsås. Jag tar bara det som jag behöver och ingen mat går till spillo. En vinst på alla håll och kanter med andra ord.
Låt oss sätta igång!

Salsa_brava_closeup

Hemmagjord Salsa brava

Blir en sats på ca. 1 liter

Ingredienser
2 stora vitlöksklyftor, behåll skalet på!
4 stora tomater (ca. 600 gram)
1 msk olja
15 skållade mandlar
————————————
100 gram grillad röd paprika (hemmagrillad eller köpt på burk, det fungerar lika bra vilket som)
1/2-1 färsk röd chili
1/2 tsk äppelcidervinäger
1-2 Medjouldadel, urkärnad
Salt och peppar
1 tsk rökt paprika (valfritt)

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180 ° C. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
2. Dela tomaterna i två och häll lite olivolja på toppen. Placera tomater, den oskalade vitlöken och skållad mandel på bakplåten. Placera i ugnen i 15 minuter.
3. Skala vitlöken när det är svalnat av lite. Häll alla ingredienser precis som de är (inklusive eventuell saft och olivolja som runnit ut på bakplåtspappret i en mixerskål.
4. Tillsätt de övriga ingredienser till mixern och mixa tills du fått en helt jämn sås. Klart!
5. Värm eventuellt upp såsen innan servering eller ät den som den är.

Njut såsen tillsammans med vegan ”köttbullar” med salvia (länk), som en dipp till dina sweet potato fries tillsammans med en aquafaba majonnäs (länk) eller med lite färsk spenat, spiraliserad squash och kanske lite fetaost. Mums!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och raffinerat socker.

Salsa_brava_2