pirnten printen
Bröd, Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Vegan
Lämna en kommentar

Hemgjord vildjäst

Hemgjord_vildjäst_dag_3

Tillåt mig att vara lite nördig. Idag blir det nämligen vildjäst! Alltså egen hemgjord jäst att baka härligt glutenfritt levainbröd med. 

Jag brukar sätta min vildjäst på söndagen och sen ge den all min kärlek (dvs skaka burken 2-4 gånger om dagen…) hela veckan. Lagom till lördagen därpå brukar min jäst vara klar och jag kan sätta igång med mitt brödbak.

Visst, det tar lite tid men besvärligt kan man verkligen inte kalla det. Det är en sann njutning att få äta nybakad (glutenfritt) bröd med knaprig skorpa! Och vet du, ofta smakar den bästa maten så gott just för att den fått lite tid att mogna.

Fördelen med vildjäst är att man inte behöver mata den som med surdeg. Enkelt. Och när vildjästen är slut, sätter man bara en ny och är på så sätt alltid förberedd när längtan efter bröd sätter in.
Den här satsen räcker till ett rejält bröd som man kan skiva och frysa in om man inte hinner äta upp allt på en gång.

Ingredienserna

Det är viktigt att använda ekologiska äpplen och de torkade, bruna aprikoserna utan svavel och alltså inte de ”vanliga” gula annars kommer inte jästsvamparna att komma igång och växa som det ska.

Snart kommer ett gott recept på bröd bakat med vildjästen men nu sätter vi igång med vildjästen först!

Hemgjord_vildjäst_dag_1

Hemgjord vildjäst dag 1

Hemgjord_vildjäst_dag_3

Hemgjord vildjäst dag 1

Hemgjord_vildjäst_dag_6

Hemgjord vildjäst dag 6

Vildjäst

Ingredienser
250 gram ljummet vatten (uppkokat och avsvalnat)
25 gram socker
120 gram rivet äpple inklusive skal , ekologiskt
65 gram torkade, hela aprikoser, ekologiska och osvavlade (det ser du på färgen, dom ska vara bruna!)

Hur gör jag?
1. Blanda ljummet vatten och socker i en glasburk. Skaka burken väl så att det blandas väl.
2. Riv äpplet med skal och allt på och tillsätt till vattenblandningen.
3. Häll ner aprikoserna i blandningen. Skaka burken väl och sätt locket löst annars kan det explodera av trycket! Täck eventuellt med lite duk eller plastfilm för att undvika små fruktflugor.
4.  Sätt burken på en varm plats, kanske i ett fönster eller bredvid spisen. Skaka den minst en gång varje morgon och kväll.
5. Efter ca 3-4 dagar ska det ha bildas ett litet skum i burken och vildjästen ska lukta nästan som alkohol eller öl. I vildjästen ska det bubbla nästan som vore den kolsyrad.
6. Efter ca 4-6 dagar är vildjästen färdig. Då ska det bubbla rejält och lukta gott fast ganska starkt av alkohol. Skulle frukten av någon anledning har böjar mögla har det kommit in fel bakterier i burken. Då är det bara att slänga och börja om.
Sila av vildjästen i en trådsil och fånga upp vätskan!

Vätskan som blir över är din vildjäst. Den överblivna frukten kan du slänga på komposten eller välja att baka med eller använda i matlagning (fast jag tycker ärligt talat inte att den smakar så gott).
Förvara vildjästen i en glasburk i kylen, den håller i ca 2 månader. När du ska baka med den, tar du bara fram den dagen innan och låter den stå i rumstemperatur så att den vaknar till liv igen. Sätt locket halvöppet för att undvika explosion av kolsyran.

Det här receptet är naturligt fritt från gluten och laktos.

Hemgjord_vildjäst_dag_6_klar_att_använda

Hemgjord vildjäst dag 6 silad och klar att använda

Filed under: Bröd, Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Vegan

av

Sharing the passion for food!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.