Frukt och grönsaker, Kryddor, Såser och dipper, Smakkompisar, Tastecelebration

Färsk, fransk, rökt och fermenterad vitlök

skriven av Isabel

Under den gångna helgen övertygade jag min älskade man att gå på vitlöksjakt! Nej, vi plockade inte bokstavligen, istället jagade vi rätt på dem i stan och omgivningarna. Fångsten kommer här, ett inlägg som handlar BARA om vitlök.

Jag älskar vitlök! Jag äter vitlök året om, men på något sätt hösten är verkligen säsongen som jag förknippar med denna krydda. Kanske är det på grund av alla middagar vi har haft med söndagskyckling stoppade med så många som möjligt vitlöksklyftor. Eller de fantastiska lammstekar som min pappa gjorde på lamm som vuxit upp precis runt hörnet från där vi bodde. Lammen kom från Haväng, vid kusten i södra Sverige, De smakar fantastiskt med en antydan av vild timjan och salt från havet. Du bara måste prova om du får chansen! Eller kanske är det den långsamt stekta vitlöken som min man gör till mig …

Mat för mig är ofta en kombination av minnen och händelser i mitt liv. Fråga mig vad jag gjorde förra månaden, ingen aning. Fråga mig vilken mat jag åt vid ett speciellt tillfälle för 20 år sedan, förmodligen vet jag det fortfarande… En doft eller smak kan påminna om de bästa (och sämsta) minnen i mig. Finns det fler av er som tänker som jag där ute !?

Vitlök kan vara intensiv och nästan fööör intensiv men även krämig, insmickrande och nästan som smör. Allt hänger på hur vi behandlar den. För i tiden, var vitlök något som man trodde kunde skrämma bort vampyrer, kanske hade det något att göra med lukten …? Numera är människor förmodligen mer oroliga för sin egen andedräkt snarare än för vampyrer efter att ätit vitlök men det finns ett fåtal knep för att ta i beaktande. Skuren vitlök luktar mindre än pressad och färsk vitlök ger mer lukt än stekt. Men hey, som om du som foodie möjligen skulle ta detta i beaktande när man har att välja mellan stor smak och lukt …
Hur som helst. På min jakt, jag hittade fyra olika trevliga vitlöksorter. Det finns naturligtvis också ramslök, kinesisk vitlök etc. men idag lämnar jag dem åt sidan.

Nu kör vi!

Färsk vitlök

Den färska vitlöken har en mycket mjukare smak än den torkade vitlök (som de flesta löksorter). Färsk vitlök kan man få tag på på sommar och höst i Europa.

Du kan användaden hela färska vitlök. Skaftet kan kokas med andra grönsaker i en soppa eller för att göra en buljong. De färska vitlöksklyftorna kan skäras i tunna skivor och användas i en sallad istället för annan lök. Det är också fantastiskt att dela en hel vitlök i två och ugnsbaka i havssalt. Njut dem med smör och färsk timjan!

Fransk vitlök

För det mesta hittar vi den kinesiska vitlöken i butikerna. Den är ok men när du har provat den franska, rosa vitlöken, kommer du inte någonsin vilja ha något annat. Klyftorna är vackra, stora och lättskalade. Du behöver aldrig oroa dig för någon möglig smak. De är lättarbetade och min min stora favorit.

Vitlöksolja och tomatsallad

Istället för att köpa färdig vitlöksolja från butiken, gör ditt egen! Superenkelt! Skala en klyfta fransk vitlök och riv hälften av den på ditt (Microplane) rivjärn. Behåll den andra hälften i kylskåpet för ett senare tillfälle, det blir för starkt annars. Lägg den rivna vitlöken i en liten skål och tillsätt 1 dl olivolja. Rör om och låt det dra i 10 minuter.
Skär tomater i bitar och häll över den färska vitlöksoljan (använda endast olja), tillsätt lite salt och kanske lite vinäger för att balansera den intensiva vitlöksmaken. Njut denna ”oempfh” -vinaigrette till en maträtt med feta smaker med grädde, anka, fläskkött etc. Lovely! Undvik detta för ”en första gången-date dagen, dagen efter” men …

Gremolata

Eller gör en italiensk Gremolata; hacka persilja, vitlök och blanda det med rivet citronskal. Härlig smak till lamm, kyckling och grönsaker. Så enkelt och fräscht!
Smoked_garlic

Rökt vitlök

Den rökta vitlöken kommer ofta från Frankrike och i vackra bruna, färgade flätor. Den har en stor intensiv rökig smak och lukt. Använd den som du skulle gjort med normal vitlök och som en extra kick får du en rökig smak i din maträtt. Du kan också använda den som ett vegetariskt alternativ för att få en antydan till rökig smak (ungefär som bacon) i en rätt.

Ett annan välsmakande tips som jag hittade på internet, är att sjuda mjölk med några oskalade klyftor rökt vitlök och salt i 15 minuter och sedan pressa vitlökspurén i mjölken. Kanske till en gratäng med potatis och (get)mjölk … Det kan vara så att jag måste prova det mycket snart. Kommer tillbaka med en uppdatering på detta!

More_garlic

Svart vitlök

Receptet för att göra svart vitlök kommer ursprungligen från Korea men den här hittade jag gjord i England. Svart vitlök är faktiskt bara fermenterad vit vitlök. Fermenteringen ger den svarta färgen. Det är verkligen svart!
Smaken är makalös och inte jämförbar med något som jag ätit innan. Krämig, nästan som balsamico, soja-liknande med toner av anis och lakrits…  Jag åt även några klyftor direkt från löken. Så spännande smak! Nackdelen med denna vitlök skulle förmodligen vara priset, 50 kr per vitlök gör den tyvärr ganska exklusiv.

Denna vitlök passar perfekt i olika såser och grönsaker, med fisk eller med mörkt kött. Smaken är ganska intensiv (men lustigt nog inte i den förväntade, typiska vitlökssmaken!) Det är lätt hänt att den tar över så tänk noga över vad du kombinerar det med.
Igår kväll stekte jag en fin köttbit och mosade den svarta vitlöken med gaffel ovanpå köttet. Jag kombinerade det med en blomkålspuré och savoykål stekt i smör. Yum!

I böckerna Plenty more! och Nopi av Ottolenghi (ett måste för alla foodie som älskar smak), kan du hitta fler recept med svart vitlök.
Black_garlic