Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Smakliga kokböcker, Vegan, Vegetariskt

La cucina verde + svart pasta med krispiga grönsaker och glasört

skriven av Isabel

Idag lagar jag en enkel pastarätt ur den belgiska boken La cucina Verde –  vegetarisch genieten all’Italiana. Med svart pasta med krispiga grönsaker och glasört blir det en smak- och färgrik kombination!

Boken La cucina verde – vegetarisch genieten all’Italiana (fritt översatt Njut av vegetariskt på italienska) är skriven av Miki Duerinck och Kristin Leybaert. Författare till flertalet kokböcker  med vegetarisk inriktning. Tillsammans driver duon en matlagningsstudio med den kanske lite ovanligare kombinationen av italiensk och vegetarisk mat.
I boken lagas det pizza, pannacotta, lasagne och risotto och alla andra klassiker som vi känner igen från det italienska köket. Fast ändå lite annorlunda. Det traditionella köket blandas upp med nya influenser och rätterna får en ny tolkning.

I det italienska maten ingår det mycket ost och grädde och så även i boken fast då är de oftast ersatta med annat gott. Parmesanen har ersatts med fint hackad cashewnötter och näringjäst blandat med peppar och salt. Mozarellan i klassikern parmigiana har ersatts med silkestofu.

De flesta recepten är enkla och lätta att ta till i sin vardagsrepertoar. Inga svåra ingredienser eller krångliga recept och är dessutom trevligt säsongsbetonade.
Några recept är även riktigt roliga såsom citronmoussen med palsternacka och mezzaluna-arken som görs av tamari, ingefärasirap och agaragar. De kommer absolut på listan över vad måste provas för mig!

Svart pasta med krispiga grönsaker och glasört

Ur boken har jag valt att göra ett enkelt recept med grönsaker och den spännande glasörten. Receptet är en bra introduktion till den salta havssmaken i glasörten. Roligt att göra, riktigt snabbt och ger en god utdelning, precis som pasta ska.
Kombinationen av det salta från glasörten och dragonens fantastiska smak är väl värd att prova!
För att få ännu mer färg på rätten bestämde jag mig för att ta pasta gjort av svart ris istället för traditionell men den väljer du själv. Jag blir glad av färgglad mat!

Svart_pasta_med_krispiga_grönsaker_och_glasört_3

 

Svart pasta med krispiga grönsaker och glasört

4 personer
Ingredienser
200 gram svart pasta gjord på svart ris (eller annan pasta som du tycker om)
3 stycken skivade schalottenlökar
En vitlöksklyfta, hackad
1/2 chilipeppar, utan kärnor och finhackad
200 gram morötter skurna i långa, smala strimlor
En röd paprika, skuren i strimlor
200 gram squash, skuren i tunna skivor
100 gram glasört
Skalet av en citron (biologisk)
2 msk torkad dragon, eller ett knippe färsk dragon
1 dl sojagrädde (eller annan växtbaserad grädde)
Olivolja
Lite salt och färskmalen peppar

Hur gör jag?
1. Koka upp vatten till pastan i en större gryta. Koka pastan enligt instruktioner på paketet.
Häll av pastan när den är klar. Spola den gärna i lite kallt vatten för att avbryta kokprocessen. Spara eventuellt lite av pastavattnet (om du inte har kokat svart pasta för då blir vattnet svart också…)
2. Fräs den skurna schalottenlöken i olivolja. Tillsätt vitlök och chilipeppar.
3. Tillsätt morötterna och tillaga dem till hälften. Tillsätt paprikastrimlorna och stek vidare tills de är mjuka. Lägg till sist i den skivade squashen och stek dem kort tillsammans med de andra grönsakerna.
4. Tillsätt sojagrädde och späd vätskan eventuellt med en del av pastavattnet från den kokta pastan. Tillsätt glasört och smaksätt såsen med citronskal, dragon, lite salt och nymalen peppar.
5. Blanda grönsakerna strax före servering med pastan.
För extra krämighet tillsätt eventuellt lite extra sojagrädde eller pastavatten.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.

Svart_pasta_med_krispiga_grönsaker_och_glasört_2

 

 

Titel La cucina Verde – vegetarisch genieten all’Italiana

Författare Miki Duerinck och Kristin Leybaert
ISBN 9789022333679
Förlag WPG Uitgevers België
Språk Holländska