pirnten printen
Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Paleo, Raw food, Recept, Såser och dipper, Vegan
kommentarer 3

Creme fraîche av cashewnötter

Cashew_sour_cream_1

Ett superenkelt grundrecept för att göra en creme fraîche av cashewnötter. Jag använder den precis som creme fraîche; i soppor, till en krämig dressing eller i en pastasås. 

Krämen är enkel att fixa till  och väldigt användbar. Lättast är den att göra den i en höghastighetsmixer men den funkar även i en vanlig hushållsmixer kombinerat med en stavmixer.

Skulle man mot förmodan inte hinna att använda upp krämen, kan man alltid mixa den med lite färska kryddor (till exempel dill, koriander, persilja, vitlök etc)  och breda ut den tunt på ett bakplåtspapper. Torka den i ugn tills allt blivit ett torrt. Ät den som kex, smula den över en sallad eller pulvrisera den och använd den som skorpmjöl.

Vaniljsås

Om du skippar saltet och vitvinsvinägern och istället häller i lite lönnsirap och malen vanilj får du istället en jättegod vaniljsås att njuta till nästa rabarberpaj.

Du kan även byta ut cashewnötterna mot pinjenötterna (behöver inte blötläggas) eller krämiga osaltade macademianötter. Det blir gott vilket som.
Nu kör vi!

Cashew_sour_cream_

Creme fraîche av cashewnötter

Ingredienser
2 dl / 135 gram / 4,75 oz råa cashewnötter, blötlagda
1,5 dl / 150 gram kallt vatten (eventuellt mer)
1 bra nypa flingsalt
2 tsk / 12 gram / 0,60 oz vitvinsvinäger

Hur gör jag?
1. Blötlägg cashewnötterna i ca 4 timmar. Häll sedan av blötläggningsvattnet och skölj av dom.
2. Tillsätt vatten, vitvinsvinäger och salt i en mixer. Häll på de blötlagda cashewnötter ovanpå. Genom att göra det i den här ordningen, kan knivarna snurra bättre.
3. Mixa tills du fått en jämn kräm. Om du använder en vanlig hushållsmixer kan du behöva hälla över krämen i en hög mixerskål och köra med stavmixer för att få den helt jämn. Tillsätt eventuellt mer vatten om krämen är för tjock eller knivarna har det svårt att snurra. Smaka eventuellt av med några extra droppar vitvinsvinäger.
Bevara krämen i en glasburk med lock i kylen, den håller ca 4-5 dagar.

Krämen har jag bland annat använt som garnering i de här recepten, fler kommer snart!
Krämig vit sparrissoppa
Bolognese med belugalinser

Detta recept är fritt från gluten, laktos, soja och socker.

3 Kommentare

    • Ja vad kul Emma, hoppas du provar. Det är så himla användbart att ha i kylen!

      X
      Isabel

  1. Pingback:Snabb pasta med squash i krämig sås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *