pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo, Recept, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Vegansk rabarber och fläderpannacotta med jordgubbar

Vegansk_pannacotta_med_rabarber_och_flädersaft

Idag är det inte vilken dag som helst, idag är det nämligen min födelsedag. Även om jag inte firar det stort i år, tycker jag fortfarande att det är roligt att äta lite extra gott en dag som denna (precis som vilken dag som helst hihi!). Idag har jag förberett en vegansk version av en krämig pannacotta, en rabarber och fläderpannacotta med jordgubbar.
Det roliga med att ha födelsedag i slutet av maj, förutom det ofta vackra vädret, är också att primörerna äntligen kommer! Det första som kommer upp ur marken är den sura rabarbern. Med lite värme följer sedan snabbt de vita fläderblommorna och jordgubbar. Jag var bara tvungen att kombinerade dessa godsaker!

Pannacotta är i egentligen en härlig italiensk efterrätt gjord av kokt grädde, socker och kryddor. Puddingen görs oftast med gelatin för att hålla den stadig. När man gör en veganversion av det, måste man naturligtvis hitta alternativ för både grädde och gelatin. I min version har jag därför använt cashewnötter för att ersätta grädde och kokosolja istället för gelatin. Det magiska händer efter några timmar i kylskåpet när kokosoljan stelnat och skapat en gräddig pudding. Du bestämmer hur hård du vill ha pannacottan genom att reglera kokosoljan. Själv gillar jag den ganska krämig men det är upp till dig… Låt oss sätta igång!

Rabarber och fläderpannacotta med jordgubbar

5 små skålar

Ingredienser
60 gram / 1 dl rå cashewnötter
2 msk deodoriserad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
2 msk koncentrerad fläderblomssaft (jag hade hemlagad saft kvar från förra året, men du kan självklart också hitta den i affären). Kontrollera dock mängden socker när du köper den!
60 gram färsk rabarber, rengjord och skalad
80 gram cashewmjölk

Topping
150 gram av färska jordgubbar
4 msk koncentrerad fläderblomssaft
En näve färsk mynta

Hur gör jag?
1. Blanda alla ingredienser till pannacottan i en höghastighetsmixer. Mixa tills allt är helt slätt.
2. Dela upp smeten i 5 små glas. Det bör vara ca 3 cm hög. Ta inte i för mycket eftersom det är en ganska tung dessert!
3. Sätt glasen i kylskåp i ca 4 timmar. Om det behövs, går det utmärkt att förbereda detta dagen innan.
4. Topping; rengör jordgubbarna och skär dem i tunna skivor. Lägg dem till en separat skål och häll fläderblomssaften ovanpå.
5. Separera myntabladen från sin hårda stjälkar. Rulla ihop bladen och skär dem i tunna skivor. När du är klar, vänd ner myntan i jordgubbarna och rör försiktigt.
6. Låt marinera i 5-10 minuter.

Vid servering; häll över de marinerade jordgubbarna inklusive vätska och mynta ovanpå den kalla pannacottan. Njut!

Detta recept är fritt från (vitt) socker (beroende på vilken fläderblomssaft du har tagit av), laktos och gluten.
Det är ett vegan- och paleovänligt recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.